MCP Music

Nieuwsweetjes

13 February, 2014 (16:15)

Deze nieuwspagina bevat leuk nieuws van onze componisten en auteurs. Hij wordt sporadisch aangevuld, als er zaken zijn waarvan wij het zo leuk vinden dat we die graag met jullie willen delen. Het omvat niet al onze werkzaamheden en/of activiteiten.

Belangrijke uitspraak Europees Hof

13 February, 2014 (16:00)

Het Europees Hof van Justitie heeft in een arrest bepaald dat hyperlinks naar auteursrechtelijk beschermd materiaal niet als openbaarmakingen aangemerkt kunnen worden. Uit de uitspraak is tevens op te maken dat het ‘embedden’ van auteursrechtelijk beschermd werk eveneens is toegestaan. 
 
Kort door de bocht blijkt uit de uitspraak dat de eigenaar van een al dan niet commerciële website via hyperlinks mag doorverwijzen naar beschermde werken die op een andere website te vinden zijn. Hiervoor hoeft de houder van het auteursrecht niet ingelicht of vergoed te worden, mits het werk al op legale manier met toestemming van de houder op de andere website vrij beschikbaar is.

De zaak was aangezwengeld door een aantal Zweedse journalisten. Zij hebben de aggregatiedienst Retriever aangeklaagd vanwege het – zowel via links als embedded – doorverwijzen naar content op de site van de Zweedse krant Göteborgs-Posten. Op basis van advies van diverse hoogleraren auteurs- en informatierecht heeft het Hof Retriever in het gelijk gesteld.

In punt 27 van de uitspraak valt te lezen: “In deze omstandigheden dient te worden vastgesteld dat, wanneer alle gebruikers van een andere website aan wie de betrokken werken werden medegedeeld via een aanklikbare link, rechtstreeks toegang hadden tot deze werken op de website waarop deze oorspronkelijk werden medegedeeld, zonder interventie van de beheerder van die andere website, de gebruikers van de door deze laatste beheerde website moeten worden beschouwd als mogelijke ontvangers van de oorspronkelijke mededeling en dus als een onderdeel van het publiek dat door de houders van het auteursrecht in aanmerking werd genomen toen zij toestemming verleenden voor de oorspronkelijke mededeling.”

De uitspraak kan effect hebben voor partijen als Buma/Stemra, die voor digitaal gebruik van bijvoorbeeld muziekvideo’s of links naar audiostreams bij commerciële partijen vergoedingen vragen. Ongeveer een jaar geleden was deze discussie uiterst actueel omdat de rechtbank in Den Haag destijds oordeelde in een zaak tussen Buma/Stemra en website Nederland.fm dat een link naar een stream wél een vorm van openbaarmaking is. Door deze uitspraak is nu dus door het Europese Hof een streep gezet.

Buma/Stemra laat weten dat het vonnis op dit moment wordt doorgenomen. Zij komen later met een reactie.

De Noorderslag op Eurosonic

23 January, 2014 (18:05)

Ook wij waren weer vertegenwoordigd op Eurosonic Noorderslag 2014 in Groningen.

"We mogen terugkijken op een waanzinnige editie van Eurosonic Noorderslag. De dingen die er dit jaar uit sprongen waren; de diversiteit en kwaliteit van de acts op Noorderslag en Eurosonic. Verder zijn we trots op het uitgebreide conferentieprogramma en het randprogramma, dat voor een groot deel gratis toegankelijk was en de stad Groningen volledig onderdompelde in Europese muziek". volgens hun website.
Ook waren er weer voldoende informatie bijeenkomsten voor uitgevers en auteurs. Het nieuwe wetsvoorstel werd onder andere besproken en uitgelegd.

MCP Music kan dit alleen maar beamen. We komen al meer dan 12 jaar op dit festival en maken ieder jaar nieuwe vrinden.

Lees er hier meer over.

Mo Jones blaast big band nieuw leven in

20 December, 2013 (14:53)

De Bigband rond de Sittardse zanger, componist en Hammond-speler Mo Jones werd ruim 10 jaar geleden opgericht. Ondanks het succes ging 2 jaar geleden de stekker eruit.
Een klein bericht op Facebook deed een paar maanden geleden Mo Jones besluiten zijn band nieuw leven in te blazen. 29 december gaat zijn big band beginnen aan een nieuw avontuur. Mo speelt met deze band veel composities waarvan MCP Music het beheer heeft.
Luister daarom eens naar een ander invalshoek van z'n composities. Perfect voor synchronisatie-deals en reclamecommercials!

Skinnie en Herberg de Troost

1 December, 2013 (18:00)

Onze componist Skinnie (Ron van der Burgt) treedt al vanaf dag 1 op met het gelegenheids-collectief Herberg de Troost. MCP Music bracht partijen bij elkaar, wat resulteerde in het schrijven van een veelheid aan songs samen met Jack Poels (zanger/componist van Rowwen Heze).
Het resultaat mag er zijn. Want in 4 jaar tijd zijn alle shows nagenoeg allemaal uitverkocht. En aangezien het een 'neven-activiteit' is van deze muzikanten, mag ze rekenen op een grote schare met fans. Dit jaar ook weer rond de Kerstdagen. Kijk voor alle verdere informatie op www.herbergdetroost.nl

Bro’s before Ho’s

1 November, 2013 (11:12)

Bro's before Ho's vertelt over twee broers die zichzelf hebben voorgenomen om nooit verliefd te worden. Die belofte, die ze elkaar doen als ze vijf jaar oud zijn, houden ze vol tot ze pakweg dertig zijn en verliefd worden op dezelfde vrouw. De hoofdrollen worden gespeeld door Tim Haars, Daniël Arends en Sylvia Hoeks.

De film trekt meer dan 150.000 mensen naar de bioscoop en wordt bekroond met een Gouden Film.
De compositie Hou me vast zit in de film en speelt een belangrijke rol. MCP Music regelde de muziek, backing & mastertracks, verleende de toestemming, besprak ene diversiteiten wat mogelijk was en controleerde o.a. de juiste copyrightgegevens op de aftiteling. De maker Eyeworks Film & TV Drama B.V. ontvangt regelmatig tracks van ons, voor eventueel gebruik voor film en aanverwanten.

Chck hier alles over de film.

Modernisering auteursrecht

18 June, 2012 (10:01)

De Auteurswet beschermt straks alleen nog geschriften waaraan een creatieve prestatie van de maker ten grondslag ligt. Dit blijkt uit een ontwerp-wetsvoorstel dat voor internetconsultatie openbaar is gemaakt. Het voorstel is onderdeel van de modernisering van het auteursrecht die in het regeerakkoord is aangekondigd.

Wetsvoorstel auteurscontractenrecht
Het kabinet wil de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten aanpassen. Auteurs en uitvoerend kunstenaars moeten straks hun contract met een uitgever of producent (gedeeltelijk) kunnen ontbinden. Bijvoorbeeld als een auteur zijn boek digitaal wil uitgeven en de uitgever dat niet wil.

Het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht is op 18 juni 2012 bij de Tweede Kamer ingediend. De Tweede en Eerste Kamer moeten het voorstel nog goedkeuren.

Lees er hier alles over

Bladmuziek?

1 May, 2012 (13:22)

Op zoek naar bladmuziek van onze composities? Kijk dan eens bij Zoecmusic.com.
of www.supersong.nl
Dat zijn een van de partijen waar wij mee samenwerken, betreffende het uitschrijven van de muziek op papier. Deze arrangeurs hebben onlangs nog bladmuziek uitgeschreven van Hou me vast en Afscheid van onze componisten Xander de Buisonjé en Axel Lindelauf.

Amstel bier heeft mooi initatief!

28 December, 2011 (03:56)

Jouw buurt kan dit voorjaar het toneel worden van een eenmalige editie van De Vrienden van Amstel LIVE! De grootste kroeg van Nederland reist na de concertreeks.

in Ahoy naar een buurt in Nederland met Jan Smit, VanVelzen, 3JS en presentator Xander de Buisonje.
Je kunt dit unieke Vrienden Van Amstel LIVE buurtconcert winnen door een krat Amstel bier te kopen en de kassabon incl voornaam/achternaam/straat/postcode/plaats/geboortedatum/mailadres/telefoonummer te sturen naar Amstel.

Lees hier meer: http://www.amstel.nl/#/actueel/buurtconcert

MCPMusic verleende toestemming voor het gebruik van het nummer "Blijf bij mij" in de onderstaande commercial.

SEAT pakt komende maanden uit

6 October, 2011 (13:23)

Of je auto's wil verkopen. Dat wil Seat wel!

Een uitgebreide RTV campagne ligt hieraan ten grondslag. MCP Music onderhandelde over een diversiteit aan activiteiten van het muziek gebruik van het copyright ‘Afscheid’ (nee, nee, nee).
In de deal onder andere radio en tv-commercials en een actie met Edwin Evers van Radio 538

Bekijk het filmpje.